Istoric

Biserica Crestina dupa Evanghelie – Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din România este unul dintre cele 18 culte religioase legal recunoscute In România. El are In componenta sa circa 650 biserici, cu aproximativ 50 000 de membri.

Ca urmare a masurilor de limitare a libertatilor religioase din timpul regimului comunist, Cultul Crestin dupa Evanghelie nu a dispus de nici o institutie proprie de Invatamânt teologic.

In conditiile de democratie si deplina libertate de manifestare a convingerilor religioase existente In România, dupa evenimentele din 1989, Uniunea Cultului Crestin dupa Evanghelie a initiat demersurile legale pentru Infiintarea unui institut teologic propriu.

Guvernul României, Intelegând necesitatea si oportunitatea functionarii unui institut teologic de grad universitar care sa deserveasca Bisericile Crestine dupa Evanghelie, a emis Hotarârea nr. 756 / 20.11.1992 prin care a autorizat Infiintarea Institutului Teologic de Grad Universitar al Cultului Crestin dupa Evanghelie.

Printre profesorii crestini dupa Evanghelie care a Inceput acest proiect si care au predat In anii 1990 au fost: Silviu Cioata, presedintele cultului In acea perioada; David Ciucur, prim-vice presedinte al cultului si rector al Institutului; Ieremia Rusu, decan al Institutului; Elisei Rusu, care fusese expulzat din tara In perioada comunismului, deoarece a raspândit Biblii si literatura crestina In România si care a fost vicepresedintele Senatului Institutului.

Ulterior, unii absolventi ai Institutului Teologic Timotheus au fost cooptati sa predea In cadrul Institutului, printre care: Gheorghe Dragoman, care a fost numit si secretarul sef al Institutului; Nicu Grigore; Pavel Chiritescu, care a absolvit Scoala Biblica Postliceala Timotheus; Cristinescu Daniel.

Forma de Invatamânt cu care a functionat initial a fost de frecventa redusa, cu durata de 5 ani de zile. Pentru primele patru promotii, 1993, 1994, 1995 si 1996, Institutul a fost acreditat, astfel ca absolventii au putut sustine examenul de licenta, primind astfel diplome de licenta emise de catre Ministerul Educatiei.

In prezent, In baza Hotarârii de Guvern nr. 749/2009, Institutul Teologic Crestin dupa Evanghelie Timotheus este autorizat sa functioneze cu programul de studii universitare Teologie Crestina dupa Evanghelie Pastorala. Programul de studii dureaza 4 ani, si are 240 ore credit, diplomele de licenta fiind recunoscute atât In tara cât si In strainatate.

In anul 2008, Senatul Institutul a ales In functia de Rector pe Prof. univ. dr. Marcel Ghita, predicator In cadrul Biserici Crestine dupa Evanghelie Antiohia din Bucuresti, care a fost confirmat In functie de catre Consiliul National al cultului In sedinta din data de 29 martie 2008.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *